Referenciamunkák LOXONE Gold Partner

Egy műemlék épület automatizálása

Vissza

Műemlék épület automatizálása? 

Lehetséges!

2022-ben felkérést kaptunk Dr. Kárpáti Györgytől, hogy a hányatott sorsú ám mára gyönyörűen felújított Kárpáti Malomban oldjuk meg a fűtésszabályozás kérdését. Maga a kérés egyben volt megtisztelő és egy hatalmas kihívás is, hiszen egy XVII. században épült épületről van szó, ami műemléki védettséget élvez, tehát sem bontásról, sem fúrásról nem lehetett szó a kivitelezés során, illetve pont a felújítási munkák végeztével kerestek fel minket.

Kihívások

Figyelembe vettük a megrendelő kifejezett kérését és a rendkívül szigorú műemlékvédelmi előírásokat is, így csak főként vezeték nélküli technológiával oldottuk meg a malom fűtésének a vezérlését. Természetesen szép is lett volna, ha nem lett volna más kihívás, de a malomban közben két tipúsú kazán lett kialakítva, ami lehetővé tette, hogy az épület fűtése gázzal és vegyestüzeléssel is üzemeltethető legyen, így meg kellett oldani azt is, hogy a rendszer mindegyik hőforrást tudja vezérelni és használatuk között is tudjon váltani.

kazan-286.jpg

Kivitelezés

A retrofit projekt kivitelezése néhány hetet vett igénybe, így mostanra már távolról vezérelhető az épület és a közben benne helyet kapott Malmacska kávézó fűtésvezérlése is megoldott távolról és a hőmérséklet monitorozása is lehetséges. Ez a funkció azért volt nagyon fontos, mert ahogy azt a kávézó neve is sugallja, szőrös alkalmazottai, akik a hely lelkét és lényegét adják 24 órás szolgálatban vannak az épületben, így miattuk sem volt kérdés, hogy egy olyan megoldást kell biztosítani, ami megbízható és néhány gombnyomással bárhol bármikor felülbírálható.

homlokzat-2-537.jpg

Sikeres projekt

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a kivitelezés sikerrel járt, hiszen jelentős megtakarítást sikerült eszközölni a fűtés költségeit illetően és sikerült kihasználni maximálisan az épület adta lehetőségeket.


Ez a kivitelezés hűen tükrözi, hogy egy szigorúan védett műemléképületben is van lehetőség bizonyos alapfunkciókat kiépíteni és evvel akár jelentős költségcsökkentést lehet elérni, így lehetőség nyílik arra, hogy a magas üzemeltetési költségeket a lehetőségekhez képest alacsonyan tartsa az üzemeltető, ami pl. egy múzeum, kastély, galéria esetében nem utolsó szempont.


Külön öröm számunkra, hogy a teljes szépségében pompázó malom immár Winkler Oszkár díjat is nyert, falai közé ismét élet költözött és büszkén pompázik az erdő aljában, mint az utolsó bánfalvi malom a 10-ből, ami igaz kis vargabetűvel, de többi társával ellentétben átvészelte az évszázadokat. Minden kedves nézőnket és olvasónkat arra buzdítunk, hogy látogasson el a sopronbánfalvi Kárpáti malomba, csodálja meg ezt a páratlan szépségű és oly sok csodát rejtő épületet, igyon egy jó kávét a malom macskáinak társaságában és élvezze a Loxone nyújtotta kellemes hőmérsékletet.


Ezúton köszönjük Dr. Spanyol-Kárpáti Zsófiának a Malmacska háziasszonyának, hogy elmesélte tapasztalatait és segítségével hozzájárult, hogy a videó elkészülhessen.

További kérdése van?

Ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Antal Róbert

Antal Róbert

Műszaki értékesítő, tervező

+36 99 799-699
Türelem...
footer.jump_to_top