Referenciamunkák LOXONE Gold Partner

Az „Év Loxone Projektje 2022”

Vissza

Többszintes új építésű ház automatizálása

A megrendelő célja a teljes automatizálás mellett a lehető legjobb energiahatékonyság elérése volt.

A változatos életvitel mellett mindig a lehető legjobban kellett arra törekedni, hogy a házban a jelenlétkor egy előre meghatározott komfort hőmérséklet legyen, ami eléréséhez első sorban igazodjon az árnyékolás. A világítás teljesen automatikusan kapcsoljon, de feleslegesen sehol se maradjon felkapcsolt lámpa. A teljes fogyasztásról átlátható, részletes lebontású, visszakereshető mérések készüljenek. A ház teljes biztonsága egy központi rendszerbe legyen szervezve (betörés, tűz, víz, vihar- és fagyvédelem). Legyen lehetőség célzott elektromos autó töltésre. A teljes házban láthatatlan, de jó minőségű zenei rendszert szeretnének. A kertben fontos, hogy gondozás mentesen lehessen az öntözést és a fűnyírást megoldani. 

Hőmérséklet szabályzás

A ház szigetelése megfelelő. Elsődleges hőforrás a kondenzációs kazánnal fűtött padlófűtés, hidraulikus váltóval, valamint keverőszeleppel. Az osztógyűjtőkön fokozatmentesen szabályozó szelepmotorok segítik a legprecízebb hőmérséklet szabályzást. Minden helységben hőmérséklet és páraszenzor méri a pontos hőmérsékletet. Az intelligens helységszabályozó automatika öntanuló algoritmusának hála, minden egyes helységről megtanulja, mennyi idő kell és milyen intenzitás a kért hőfok eléréséhez. Az energiahatékonysághoz hozzátartozik, hogy csak akkor fűtsünk magasabb komfortfokozatra egy helységet, ha szükség van rá, ezért minden egyes helyre jelenlét-érzékelők figyelnek. Az árnyékolók központi napkövető automatikája segíti a passzív fűtés/hűtésével a megfelelő hőmérséklet megtartását.

homerseklet-786.jpg

Világítás

A megfelelő hangulatú világításokhoz üzemmódokat és világítás képeket állítottunk be, amiket bármikor megváltoztathat az ügyfél a kezelőfelületen keresztül. Ezek aktiválását automatika végzi annak megfelelően, hogy milyen üzemmód aktív, illetve jelenlét esetén van-e szükség világításra (fényméréseket végez a rendszer, hogy eldöntse, a világítás szükségletét). A világítást felhasználjuk különböző jelzésekre is (pl.: csengettek, tűz, vízbetörés vagy éppen illetéktelen behatolás jelzésére).

dsc09892-720.jpg

Energiamenedzsment

A részletes és átfogó energia monitoring rendszert központi árammérő aktorokon keresztül valósítottuk meg, amik egyben kapcsolni is képesek az áramforrást. Ez teszi lehetővé, hogy látható váljanak a fogyasztási adatok, illetve bizonyos üzemmódokban korlátozzuk az áramfelvételt (pl.: távollétkor lekapcsoljuk a mosógépet, szárítógépet, alváskor kikapcsoljuk azokat az eszközöket, amikre nincsen szükség stb.).A napelemes rendszer lehetővé teszi, hogy automatikusan akkor használjunk fel több áramot, amikor azt napenergiából lehet megtenni (autó töltés vezérlés, hűtőláda alacsonyabb hőmérsékletre fagyasztása, puffertartály felmelegítése stb.).

energia-615.jpg

Biztonsági rendszer

A Loxone rendszer minden eleme összekapcsolódik egy nagy integrált központtá, ezt lovagolja meg a biztonsági rendszer, például a helységekben lévő jelenlét érzékelők, a nyílászárókban lévő nyitásérzékelők, a világításvezérlők, kapcsolók, és az audió-rendszer felhasználásával. A vízbetörés detektálásához vezeték nélküli eszközöket helyeztünk el a kritikus pontokon, amely vízbetörés esetén elzárja a bejövő vizet mágnesszelep segítségével. A tűz érzékeléséhez vezetés nélküli füstérzékelők figyelnek. A házat körülvevő kamerarendszer összekötésre került a Loxone biztonsági központjával, így jelzés esetén a kamerákat integráltan használhatjuk megfigyelésre is. Az eszközöket rendszerbe szervezve a jelzések továbbításra kerülnek a biztonsági szolgálat szervereire, valamint személyes mobileszközeinkre, így azonnal értesülünk minden rendszereseményről. A rendszert felhasználjuk dinamikus jelzésre is, pl.: betöréskor a hangrendszert és a szirénát megszólaltatjuk, felkapcsoljuk az összes lámpát és felhúzzuk a redőnyöket, ezzel is jelezve a járókelőknek, hogy probléma van.

biztonsag-731.jpg

Hangrendszer

A kiválasztott helységekben észrevétlenül elhelyezett hangszórók összekapcsolódnak egy központilag irányított és automatizálható hangrendszerré. Bármilyen csoportot tudunk képezni dinamikusan, felhasználási területtől függően. A vacsora hangulat aktiválásakor lágy zene szól az étkezőben, miközben a dolgozó szobában inspiráló zenét hallgatnak. Ha csöngetnek, a kiválasztott hangszórókon megszólal a kapucsengő, akár mobilunkkal videotelefon szerűen nézhetjük meg ki van az ajtó előtt.

audio-993.jpg

Kezelőszervek

A Loxone alapfilozófiája az egyszerű kezelhetőség, amivel nem kell kapcsolóerdők között kiigazodnunk. Általánosságban elmondható, hogy csak ott találjuk meg a Loxone speciális 5 funkciós kapcsolóját, ahol arra szükség van. A kapcsolóval váltogathatunk a világítási képek között, irányíthatjuk redőnyeinket, és szabályozhatjuk a hangrendszerünket vagy például élesíthetjük riasztórendszerünket, jelezve neki, hogy elhagytuk a házat. A kapcsolókon kívül bárhonnan elérhetjük házunk intelligens rendszerét egy mobilkészülék segítségével vagy éppen a falra felszerelt tablettel.

dsc09880-512.jpg

Öntözőrendszer

A szép kert egyik alapfeltétele a megfelelő öntözés. Erre a legalkalmasabb rendszer a Loxone rendszere. Különböző zónákra osztva öntözi növényeinket figyelembe véve a vízigényüket. Az időjárás állomással egy bekötött időjárás előrejelzéssel információt kapunk a következő időszakban várható csapadékmennyiségről. A talajban elhelyezett szondák visszajelzik az aktuális föld nedvességtartalmát, hőmérsékletét és tápanyag szintjét (P,K,N,PH). Az igények kiértékelése után megkezdődik az öntözés a kívánt állapot eléréséig. Fontos része ennek az ökoszisztémának a gyep ápolása, amihez a legjobb társ egy robotfűnyíró. Ennek vezérlését is a Loxone végzi, kiértékelve, hogy mikor a legoptimálisabb a fűnyírás. Elindítja és szükség esetén leállítja, tiltja a robotfűnyírónkat.

dji-0296-2-111.jpg

Egyéb kiegészítések

Viharvédelem, fagyvédelem, robotporszívó integráció, kapunyitás vezérlés, páratartalom függő szellőztetés, vízfogyasztás mérő és riasztó, postaláda jelző, karácsonyi fények kapcsoló, távoli rendszerfelügyelet, dinamikus beléptető rendszer, statisztika készítés és kiértékelés.

egyeb-512.jpg

Energia takarékosság

A ház energiafelhasználása jól összehasonlítható az ikertestvérével, mivel oda nem került intelligens épületautomatizálás kiépítésre.

A testvér fogyasztása alapján könnyen kiszámítható, hogy mekkora megtakarítás érhető el a rendszer bevezetésével. Az iker gázfogyasztása 2630 m3 volt éves szinten, míg a Loxone rendszerrel felszerelt ház fogyasztása 1700 m3 alatt maradt.Az energiafelhasználása a napelemes rendszer termeléséve éves szinten közel nulla még egy városi kisautó (22kW/100km) töltésével együtt is.


A ház intelligens vezérlése hozza más rendszerekhez képest a legalább 35%-os megtakarítást ugyanolyan technológia esetén (gázfűtés).

További kérdése van?

Ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Antal Róbert

Antal Róbert

Műszaki értékesítő, tervező

+36 99 799-699
Türelem...
footer.jump_to_top