Kárpáti Malom - Egy műemlék épület automatizálása LOXONE Gold Partner

Okosságok-Újdonságok

Vissza


2022-ben felkérést kaptunk Dr. Kárpáti Györgytől, hogy a hányatott sorsú ám mára gyönyörűen felújított Kárpáti Malomban oldjuk meg a fűtésszabályozás kérdését. Maga a kérés egyben volt megtisztelő és egy hatalmas kihívás is, hiszen egy XVII. században épült épületről van szó, ami műemléki védettséget élvez, tehát sem bontásról, sem fúrásról nem lehetett szó a kivitelezés során, illetve pont a felújítási munkák végeztével kerestek fel minket

Kihívások

Figyelembe vettük a megrendelő kifejezett kérését és a rendkívül szigorú műemlékvédelmi előírásokat is, így csak főként vezeték nélküli technológiával oldottuk meg a malom fűtésének a vezérlését. További kihívás volt, hogy a malomban közben két típusú kazánt alakítottak ki, ami lehetővé tette, hogy az épület fűtése gázzal és vegyes tüzeléssel is üzemeltethető legyen, így meg kellett oldani azt is, hogy a rendszer mindegyik hőforrást tudja vezérelni és használatuk között is tudjon váltani.

karpati-malom-sopron-846.jpg

Kivitelezés

A projekt kivitelezése néhány hetet vett igénybe, de mostanra távolról vezérelhető az épület, és a közben benne helyet kapott Malmacska kávézó fűtése is, továbbá a hőmérséklet monitorozása is lehetséges. Ez a funkció azért volt nagyon fontos, mert ahogy azt a kávézó neve is sugallja, szőrös alkalmazottai, akik a hely lelkét és lényegét adják 24 órás szolgálatban vannak az épületben, így miattuk sem volt kérdés, hogy egy olyan megoldást kell biztosítani, ami megbízható és néhány gombnyomással bárhol bármikor felülbírálható.

Tapasztalatok

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a kivitelezés sikerrel járt, hiszen jelentős megtakarítást értek el a fűtés költségeit illetően, és sikerült kihasználni maximálisan az épület adta lehetőségeket. Ez a kivitelezés hűen tükrözi, hogy egy szigorúan védett műemléképületben is van lehetőség bizonyos alapfunkciókat kiépíteni és evvel akár jelentős költségcsökkentést lehet elérni, így lehetőség nyílik arra, hogy a magas üzemeltetési költségeket a lehetőségekhez képest alacsonyan tartsa az üzemeltető, ami pl. egy múzeum, kastély, galéria esetében nem utolsó szempont.


Külön öröm számunkra, hogy a teljes szépségében pompázó malom immár Winkler Oszkár díjat is nyert, falai közé ismét élet költözött és büszkén pompázik az erdő aljában, mint az utolsó bánfalvi malom a 10-ből, ami igaz kis vargabetűvel, de többi társával ellentétben átvészelte az évszázadokat. Minden kedves nézőnket és olvasónkat arra buzdítunk, hogy látogasson el a sopronbánfalvi Kárpáti malomba, csodálja meg ezt a páratlan szépségű és oly sok csodát rejtő épületet, igyon egy jó kávét a malom macskáinak társaságában és élvezze a Loxone nyújtotta kellemes hőmérsékletet. Ezúton köszönjük Dr. Spanyol-Kárpáti Zsófiának a Malmacska háziasszonyának, hogy elmesélte tapasztalatait és segítségével hozzájárult, hogy a videó elkészülhessen.

További kérdése van?

Ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Antal Róbert

Antal Róbert

Műszaki értékesítő, tervező

+36 99 799-699
Türelem...
footer.jump_to_top